Binocle bereidt zich voor op de kinderboekenbeurs van Parijs
Donderdag 30 november spoor ik met mijn zus Ka naar la ville d'amour om mijn liefde voor kinder- en jeugdboeken extra te voeden. We kunnen 4 uur op de beurs blijven, en omdat die groot is, moet het efficiënt gebeuren. Zo pakken we het aan:
Twee weken voor vertrek zit het grondplan met de standhouders én het uitgebreide programma nog inktnat al in een 'mapje'. Op basis daarvan gaat de speurtocht vooraf of tijdens de beurs lekker vlot. Er zijn een aantal 'ankers' die ons tot de mooiste, zotste, origineelste en briljantste boekjes moeten leiden. Deze zijn de ankers:
1. Uitgeverijen
Vooraf screen ik welke uiteverijen er op de beurs aanwezig zullen zijn en bezoek ik kort hun website. Zo kom ik te weten welke boeken recent werden uitgebracht. Boeken die me op het eerste zicht aanspreken, schrijf ik op zodat ik ze op de beurs ‘live’ kan bekijken.
Daarnaast heb ik sowieso een lijst van uitgeverijen die ik jaarlijks bezoek, omdat ze kwalitatieve boeken uitgeven en hun stand meestal ook heel aangenaam en overzichtelijk is ingevuld. De uitgeverijen die een bezoekje krijgen zijn:
L’école des loisirs
L’atelier du poisson soluble
Sarbacane
Rouergue
Thierry Magnier
Albin Michel Jeunesse
Actes Sud Junior
Les Grandes Personnes
La Joie de lire
Esperluète
MeMo
2. Pépites
Op de eerste dag van het Salon, dit jaar op 29 november, worden de Pépites bekend gemaakt, een prijs voor beste jeugdroman, beste prentenboek en beste stripverhaal van het jaar. Dit jaar worden deze drie prijzen voor het eerst door jonge lezers uitgereikt, terwijl een professionele jury zich zal uitspreken over de “Pépite d’Or”, de beste creatie van het jaar.
Er is een zaaltje waar de genomineerde boeken worden tentoongesteld, samen met de Pépites van de voorgaande jaren. De Pépites laten toe om snel nieuwe namen te ontdekken, en ineens het beste van het Franse culturele jaar mee te pikken.
Benieuwd welke boeken dit jaar zijn genomineerd? Die vind je hier.
3. Blogs en recensenten, vb. Sophie Van der Linden
Sophie Van der Linden is een literaire duizendpoot die zelf auteur is van kinder- en jeugdromans, maar ook publiceert over haar zoektocht naar een theoretisch kader over prentenboeken. Ze onderhoudt een blog en geeft een tijdschrift uit – Hors-Cadre(s), over prentenboeken, illustraties maken en graphic novels. Hier is de blog van Sophie Van der Linden.
4. Franse Canon
Ik ging actief op zoek naar wat in Frankrijk als de (recente) Canon van de kinder- en jeugdliteratuur geldt. Elk jaar probeer ik één of twee van de boeken die daartoe behoren op de beurs te kopen.
4. Magazines
Er zijn verschillende uitgeverijen die zich ook wagen aan het uitgeven van kindermagazines. Een van de meer bekendere is het magazine dat kunst voor kinderen toegankelijk maakt. Zelf hou ik van het magazine Hors-Cadre(s) waarvan Sophie Van der Linder uitgever is en dat ik graag elk jaar aanvul met de laatste 4 verschijningen.
5. Tentoonstelling
Dit jaar is het thema van de beurs ‘de representatie van de kindertijd’ in kinder- en prentenboeken, een uitdagend thema waarvan het goed is dat daar eens over na wordt gedacht en dat ‘expliciet’ wordt gemaakt. Face-à-Face is een tentoonstelling van 7 illustratoren die aandacht besteed aan hun manier om de kindertijd in hun prenten te representeren. Heel benieuwd wat zij gaan tonen.
6. Illustratoren en schrijvers
En elk jaar kijk ik in het bijzonder uit naar het nieuwe werk van een aantal illustratoren waaronder Gwen le Gac, Beatrice Alleman, Anne Herbauts, ...
7. Ogen open en ontdekken
Maar eigenlijk moet je ook vooral je ogen openhouden en je laten verrassen door kleine parels die om aandacht schreeuwen, of je neemt tips mee van iemand die er ook iets van kent, Luka Godon, een jonge illustratrice in opleiding die op instagram prachtige eigen tekeningen post onder de naam PLOEK.
En nu dus klaar voor vertrek... wie meer info wil over de beurs vindt die hier. De beurs loopt van woensdag 29 november tot maandag 4 december.